Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Lede - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen trokken de leerlingen van de derde graag van het Stella Matutinacollege naar het stemhokje om ervaring op te doen. De uitslag is verrassend.

Overwinnaar werd N-VA met 7 zetels onmiddellijk gevolgd door Open Lede (6 zetels) en Groen (5 zetels). CD&V (vandaag nog 8 zetels in de echte gemeenteraad) behaalde amper drie zitjes en dat was ook het resultaat voor De Coöperatie (Sp.a-blauw-wit) . Lede Vlaams en Zinvol (Vlaams Belang en onafhankelijken) sleepte één zitje in de wacht. Voorwaarts Lede en PVC (Partij van Carnavalist) haalden op het college de kiesdrempel niet.

Met deze uitslag is in theorie een krappe meerderheid van 13 op 25 zetels mogelijk wanneer N-VA en Open Lede samen gaan. Voor een comfortabele meerderheid moet in dit scenario voor een derde partner naar keuze worden gekozen. Om N-VA of Open Lede buiten spel te zetten zouden steeds vier partijen nodig zijn. Afwachten of de resultaten van de jeugd overeenstemmen met de bolletjes die zondag in de echte stemhokjes worden gekleurd.

;