• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
[+++]
Home arrow Nieuws uit Erpe-Mere arrow Glazenwasser brouwt vijfhonderd liter bier per maand

Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Glazenwasser brouwt vijfhonderd liter bier per maand
zondag 08 augustus 2010
Glazenwasser brouwt vijfhonderd liter bier per maandMere - Danny Hoffelinck uit de Kerkveldstraat in Mere heeft in de berging achter zijn huis een miniatuurbrouwerij ingericht. Maandelijks vult hij meer dan duizend flesjes met zijn eigen biertje ‘Kwibus’.
Nadat eerder Jef Van den Steen brouwerij De Glazen Toren opstartte, heeft Mere er sinds kort een extra brouwerij bij.

Brouwer Danny, afgekort Br. Danny wat hem als bijnaam broeder Danny oplevert, startte nadat hij vijftien jaar als hobbybrouwer bezig was ook een professionele brouwerij op. “Mijn oorspronkelijke liefde was wijn“, verklapt Danny. “Eenentwintig jaar geleden ben ik zelf wijn beginnen maken en zo kreeg ik een elementaire kennis. Bierbrouwen is echter iets helemaal anders, maar enkele jaren later wou ik die stiel toch ook onder de knie krijgen.”

Wat begon als een hobby is inmiddels uitgegroeid tot een nevenberoep. “Normaal ben ik ruitenwasser, maar bij slecht weer of in de winter kan ik dat niet doen. Op zo een moment en 's avonds heb ik alle tijd om me met mijn bier bezig te houden.” De combinatie glazenwasser-brouwer is vrij zeldzaam, maar eender welke combinatie met brouwer is dat.

“In België zijn er vandaag maar 160 erkende brouwerijen. Daar zitten de hele grote dus, maar ook de kleintjes zoals hier. Vroeger had elk dorp meerdere brouwerijen, maar vandaag is het dus wel vrij uniek dat een klein dorp als Mere twee brouwerijen telt. Het is dan ook leuk dat ik kan meehelpen om van Erpe-Mere, naast een molengemeente, ook een brouwersgemeente te maken.”

Het biertje ‘Kwibus’, waarvan een blonde en een donkere variant bestaat van 6,4°, is intussen erg in trek. “We hebben hier al bezoekers gekregen uit de Verenigde Staten, Australië, Canada en Italië. Soms staan die mensen hier zo maar voor onze deur om eens een huisbrouwerij te zien, maar ook grotere groepen die een wandeling in Mere doen komen langs. Hoogtepunt tot nu was het bezoek van een bus Engelsmannen en soms contacteren die buitenlanders ons later ook nog om bier op te sturen. ‘Kwibus’ is dus al een beetje internationaal”, lacht Danny.

Voor het brouwen en vullen kan hij beroep doen op zijn vrouw Lesley en ook de 11-jarige Sybren steekt soms de handen uit de mouwen. “Dat is ook wel nodig, want ik doe bijna alles zelf. Van het timmeren van de bierbakken, tot het vullen en etiketteren, maar ik doe het ongelofelijk graag. Met een beetje geluk kan ik hier mijn enige job van maken, want ik wordt toch een jaartje ouder.”

Om nog beter te kunnen werken, kijkt Danny momenteel uit naar een andere locatie. “Ik heb iets op het oog in de buurt, maar het is nog niet definitief.” Mogelijk wordt die nieuwe locatie ingezegend met een nieuw biertje. “Ik denk er aan om in de toekomst nog een Kwibus Tripel te brouwen.” De huisbrouwerij is momenteel nog te vinden in de Kerkveldstraat 61 in Mere.

 
< Vorige   Volgende >