• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
[+++]
Home arrow Nieuws uit Lede arrow Rustoord Villa Letha wordt WZC Markizaat
Rustoord Villa Letha wordt WZC Markizaat
woensdag 09 mei 2012
Rustoord Villa Letha wordt WZC MarkizaatLede - In aanwezigheid van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) werd zaterdag de officiële eerste steen gelegd voor het nieuwe OCMW rust- en verzorgingstehuis in het park van Mesen in het Markiaatdomein in Lede. OCMW-voorzitter Roland Uyttendaele (CD&V) maakte bij die gelegenheid bekend dat het nieuwe rustoord als naam 'WZC Markizaat' krijgt.

In tegenstelling tot zaal de Volkskring krijgt het nieuwe rustoord van Lede dus wel een nieuwe naam. Om het historische karakter van de site te benadrukken, zal het nieuwe rustoord 'WZC Markizaat' heten. Die naam verwijst naar de oude ruïne van het Markizaatgebouw uit 1749 die er nog steeds staat als herinnering aan de rijke geschiedenis van het domein. Minstens sinds 1230 werd het bewoond door de heren van Lede en in 1633 liet de familie Bette de heerlijkheid verheffen tot markizaat. In de 19de eeuw fungeerde het domein onder andere als stokerij en azijnmakerij, suikerfabriek, weverij, tabaksfabriek.

Van 1905 tot 1970 was het een onderwijsinstelling die meest bekend is onder de naam 'Institution Royale de Messines', wat in het Vlaams al snel Mesen werd. Nadien bleef de hele site leeg staan en trad het verval in. De aankoop door de gemeente Lede eind 1999 bracht evenmin beterschap. Het verval werd niet gestopt en voor de bouw van het rustoord werden de jongste, maar tevens indrukwekkendste, schoolgebouwen gesloopt. Enkel de ruïne van het Markizaat en de oude kasteelhoeve blijven overeind naast het nieuwe woon- en zorgcentrum.

Dat  zal uit 90 woongegelegenheden en drie kortverblijven bestaan. Bedoeling is dat de eerste inwoners er begin 2013 hun intrek kunnen nemen.

 
< Vorige   Volgende >